Чудните скали – място, което ще спре дъха ви

вила за гости рупцовото
Вила за гости “Рупцовото”
30/10/2019
чудните скали

“Чудните скали” несъмнено са едно от най-красивите кътчета в България. Обявени са за природна забележителност през 1949 г. Намират се до село Аспарухово, община Дългопол. Представляват изключително красив скален масив под формата на островърхи кули, разположени на самия бряг на язовир Цонево, който е един от най-големите язовири в България.

Височината на скалите е около 40-50 м. Природата е създала този невероятен феномен, като те са се образували под въздействието на вятъра и водата върху варовика. По подобен начин са образувани и Белоградчишките скали. През скалите са прокопани три тунела, през които минават автомобили, животни и хора.

Често пътуващите по главния път Провадия – Айтос отбиват за кратка почивка тук да направят снимки и да се полюбуват на красотата на мястото. В близост до природния феномен има и други скали, които се използват от множество ентусиасти за скално катерене, като тук се е състояло и едно от състезанията по скално катерене на републиканско ниво.

Мястото е подходящо за риболов, може да си направите и барбекю на брега на язовира. В близост има множество къщи за гости, където може да отседнете за ден-два и да се насладите на една спокойна почивка сред природата.

Горещи оферти